ZBIRKA FOTOGRAFIJA, RAZGLEDNICA I DOPISNICA

Gradski muzej Senj od svog osnutka prikuplja fotografije i razglednice Grada i okolice od kojih je formirana ova zbirka. Dio zbirke nastao je sakupljanjem, donacijama uglavnom senjskih građana, otkupom a dio je nastao zalaganjem kustosa u Muzeju i suradnjom s profesionalnim fotografima koji su fotografirali zanimljive gradske motive.
Fotografije kao muzejski eksponati važan su dokument vremena, one nam pružaju uvid u mnoge segmente kulturnog, društvenog i političkog života. Nepresušno su vrelo informacija i ključna građa koja uz pisane izvore može poslužiti u rekonstrukciji i interpretaciji povijesti.
Promatrajući zbirku fotografija kao cjelinu muzej posjeduje radove većine poznatih senjskih fotografa koji su u gradu radili od sredine 19. st. do danas. Tako u fundusu imamo i radove poznatih hrvatskih fotografa Đure Grisbacha, G. B. Bronzinija, Hermana Ficherta, Wilima Bergera, Josipa Kratohvila, Juraja (Đuke)Versona, Ivana Stelle st. i ml. i ostalih.
Zbirka sadrži brojne fotografije, razglednice i dopisnice na kojima su gradski i zimski motivi, luka i brodovi (porat i brodi), kupalište, sakralni objekti, poduzeća, obrti i javne zgrade, udruge i društva, događaji, proslave i skupovi, škole, ljude i grupe ljudi i sl.
Također su zanimljive fotografije pojedinačnih događaja različitog karaktera, arhitektonskih objekata, panorama gradova, pejzaža kao i fotografije pojedinačnih i grupnih portreta i sl. bez obzira da li su ih snimili profesionalni fotografi ili amateri koji su aktivni na području Grada Senja.