NOĆ MUZEJA

Noć muzeja 2019. u Gradskom muzeju Senj – 1. veljače 2019., 18.00 – 01.00

Noć muzeja  predstavlja kulturni događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija kojem je glavna značajka da su muzejski i drugi izložbeni prostori otvoreni do kasno u noć te da je ulaz potencijalnim posjetiteljima slobodan ili uz minimalnu novčanu naknadu koja im omogućava posjetu ne samo jednog muzejskog ili izložbenog prostora već više njih.

Prva Noć muzeja održana je u Berlinu pod nazivom Lange Nacht der Museen 1997. godine. Zbog iznimnog interesa i načina na koji je ideja o samom događaj realizirana ubrzo se proširio na više institucija i različitih gradova diljem Europe pa i svijeta.

 

Noć muzeja je akcija koja je u Hrvatskoj započela 2005. godine kao gradski projekt sa šest zagrebačkih muzeja, a 2006. postaje nacionalni kulturni događaj, iniciran od strane Sekcije kulturnog turizma, Hrvatskog muzejskog društva, a u suradnji sa Zajednicom kulturnog turizma HGK i svim zainteresiranim muzejima. Akcija podrazumijeva novi otvoreniji pristup muzejskoj i turističkoj publici, te uključuje posjet izložbenom dijelu muzeja, popratnu seriju događanja (umjetničkih, modnih, književnih, glazbenih) u muzejima.

GRADSKI MUZEJ SENJ U
AKCIJI HRVATSKOG MUZEJSKOG DRUŠTVA
NOĆ MUZEJA 2019.

 

priređuje izložbu

 

Noviteti u fundusu Umjetničke zbirke Gradskog muzeja Senj
(Donacija umjetnina Josipa Cmroka, hrvatskoga kipara i supružnika Tatjane Jeren – Beus i Ivana Beusa)

Gradski muzej Senj (GMS) uključio se u četrnaestu manifestaciju Noć muzeja 2019. koja se održava 1. veljače 2019. godine, a koju na nacionalnoj razini organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim kulturnim institucijama na temu Muzeji – inovacije i digitalna budućnost.

Uključenjem u ovogodišnju Noć muzeja GMS želi javnosti predstaviti muzejsku izložbu na temu Noviteti u fundusu Umjetničke zbirke Gradskog muzeja Senj, u sklopu koje predstavlja vrijedno stvaralaštvo poznatoga hrvatskog kipara i keramičara Josipa Cmroka (donacija senjske obitelji Debelić) te donaciju umjetnina obitelji Jeren-Beus iz Zagreba, koja je Muzeju darovala umjetničke slike, skulpture i knjige iz obiteljskog fundusa. Muzej je zahvalan obiteljima Debelić i Jeren-Beus (supružnicima Tatjani i Ivanu ) na ovoj velikoj i plemenitoj gesti što su odlučili vrijedne umjetničke predmete iz obiteljske zbirke pokloniti GMS-u i tako obogatiti muzejski fundus tj. postav Umjetničke zbirke. Manifestacija Noć muzeja 2019. idealna je i odlična prilika da se javnosti putem izložbe i modernih načina komunikacije predstave ove plemenite obitelji-donatore (Debelić i Jeren-Beus) i tako im se iskaže velika zahvalnost.

Među poklonjenim djelima Josipa Cmroka su brojna kiparska, keramička i slikarska djela, kojima je predstavljena domaća folkloristika, mitovi, legende, narodni običaji, simboli, znakovi, plesači i svirači, sljubljeni ženski likovi, pijevci, klauni i harlekini te znakovi glagoljice, često korišteni u njegovom keramičarsko-slikarskom segmentu opusa. Tu su i brojni oslici keramičkih predmeta – tanjura, vaza, ploča, zdjela, svijećnjaka.

Među poklonjenim umjetničkim djelima obitelji Jeren-Beus su poznata imena iz svijeta hrvatskih umjetnika kao što su: Ivan Lacković Croata, Vanja Radauš, Mladen Veža, Ivan Meštrović i Vera Reiser.
Gradski muzej Senj zahvaljuje na suradnji svima koji su doprinijeli realizaciji ove izložbe, a posebno obiteljima Debelić i Jeren-Beus na ovoj velikoj odluci da vrijedne umjetnine iz obiteljske zbirke poklone GMS-u i tako obogate Umjetničku zbirku Gradskog muzeja Senj.

Nakon predstavljanja i razgledavanja tematske izložbe posjetitelji u Noći muzeja mogu razgledati i ostale muzejske zbirke – izložbe. U glazbenom dijelu večeri nastupit će VIS Bonaca. GMS te večeri organizira besplatno razgledanje stalnih postava, uz stručno vodstvo muzejskih kustosa te druženje uz čaj, kuhano vino, sokove i domaće frite od 18,00 do 01,00 sat poslije ponoći.

 

>> Pozivnica – Noć_muzeja 2019. – 1.2.2019. (pdf, 0.3 MB)