POVIJEST TVRĐAVE NEHAJ

Tvrđava Nehaj simbol je grada Senja i njegove stoljetne borbe za čast i slobodu na kopnu i moru protiv Osmanlija i Venecije. Nalazi se na brdu Trbušnjak oko kojega je stari grad te istoimeno naselje sa istočne strane.
Tvrđava je sagrađena 1558. godine pod nadzorom kapetana i generala hrvatske Vojne krajine Ivana Lenkovića. Sazidana je od materijala razrušenih crkava, samostana i kuća izvan gradskih zidina. Ima kockasti oblik, a orijentirana je prema stranama svijeta. Visoka je 18, a široka 23 m. U nju se ulazilo stepenicama preko drvenog mosta kroz uska dvostruka vrata. Zidovi su debeli 2 – 3,30 m, prema vrhu se suzuju, a završavaju s kruništem na kojima je pet malih ugaonih kula. U zidinama se nalazi stotinu puškarnica i jedanaest velikih topovskih otvora.
U unutrašnjosti se nalazi cisterna – zdenac iznad kojega su tri grba: lijevo grb kapetana Ivana Lenkovića sa godinom izgradnje Tvrđave, u sredini grb gradačkog nadvojvode – tadašnjeg suverena Senja, te desno grb kapetana koji je naslijedio Lenkovića. U prizemlju s desne strane nalazilo se ognjište, a uokolo prostorije za momčad i oružje. Ovdje se vide temelji male ranoromaničke crkve sv. Jurja iz 11. st. Na prvom katu su bile prostorije za časnike i zapovjednike tvrđave. Na drugom katu je bila smještena topovska baterija od 11 teških topova, a danas se ovdje održavaju renomirane kulturne i glazbene priredbe, znanstveni skupovi i druga kulturna događanja. Vrh tvrđave služi kao vidikovac. Odatle su budne straže osmatrale prilaze Senju s kopna i mora, te primale dimne i svjetlosne signale od svojih suradnika s otoka i obale. S vrha tvrđave pruža se lijepi pogled na Hrvatsko primorje i otoke Rab, Goli, Prvić, Cres, Krk te planine Gorskog kotara, Učku i Velebit.
U tvrđavi Nehaj je postavljena zbirka Senjski uskoci i Senjska primorska kapetanija, te izložbe Senjske crkve kroz povijest i Gradski i plemićki grbovi Senja.
Tvrđava Nehaj je za posjetitelje otvorena od mjeseca svibnja do studenog, a prema dogovoru i u ostalo vrijeme.