HIDROARHEOLOŠKA ZBIRKA

Od arheoloških nalaza pronađenih pod morem najpopularnije su amfore koje su služile za smještaj i prijevoz, pretežno tekućih produkata ondašnje privrede, kao što su vino i ulje, ali i za spremanje ribe u salamuri, povrća, pa čak i žitarica. Amfore se razlikuju po obliku i starosti. U transportu su bile propisno začepljene okruglim glinenim čepovima s malom pupičastom ručkom i zalijevane vapnom, voskom ili parafinom. Zbirka raspolaže s nekoliko različitih tipova amfora sačuvanih u cijelosti, kao i s većim brojem ulomaka amfora. Na nekima se čak nalaze žigovi tvornica u kojima su izrađene, a vremenski ih datiramo od 3. pr. Kr. do 5./6. st.
Zbirka sadrži i nekoliko ulomaka sitnoga keramičkog posuđa, pretežno lončića, plitica, vrčeva iz antičke faze, kao i iz srednjeg vijeka te bojene keramike iz 16. i 17. st.
Hidroarheološki predmeti su pronađeni na sljedećim lokalitetima: Senj (Škver, Crljenka, gradsko kupalište), Spasovac, Kalić, Sv. Juraj (Otinja, uvala Jablanova, uvala Duboka), Lukovo (Lukovačke grede – stijene), Starigrad Donji (Dražica), Prizna (uvala Javorna).
Tijekom hidroarheoloških istraživanja na lokalitetima Lukovačke grede – stijene, Bili brigovi, Starigrad Donji i Sv. Juraj, na morskim stijenama uz more, osim amfora i ostalih nalaza, pronađene su i primitivne slikarije različite starosti. Na slikarijama su prikazani bogovi, ljudi, brodovi, razni natpisi od kojih je jedan s pozivom u pomoć, što vjerojatno govori o nesrećama ljudi i brodova stradalih na ovom području.