UMJETNIČKA ZBIRKA

Gradski muzej Senj od svojega osnutka sustavno prikuplja predmeta za fundus umjetničke zbirke koja je nastajala sakupljanjem, darivanjem pojedinaca i otkupom predmeta.
Zbirku čine razni vrijedni predmeti: stilski namještaj, posuđe, skulpture, stari satovi, umjetničke slike, portreti i umjetničke slike poznatih senjskih građana. Neki od eksponata iz ove zbirke bili su izloženi na muzejskim izložbama u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Noći muzeja. Značajno je napomenuti da je dio predmeta iz ove zbirke zaštićen i restauriran uz pomoć Ministarstva kulture.
Umjetnička je zbirka 2019. dodatno obogaćena donacijom vrijednih umjetnina Josipa Cmroka, hrvatskoga kipara (donacija senjske obitelji Debelić) te supružnika Tatjane Jeren-Beus i Ivana Beusa. Među poklonjenim djelima Josipa Cmroka brojna su kiparska, keramička i slikarska djela, kojima je predstavljena domaća folkloristika, mitovi, legende, narodni običaji, simboli, znakovi, plesači i svirači, sljubljeni ženski likovi, pijevci, klauni i harlekini te znakovi glagoljice, često korišteni u njegovom keramičarsko-slikarskom segmentu opusa. Tu su i brojni oslici keramičkih predmeta – tanjura, vaza, ploča, zdjela, svijećnjaka. Također treba istaknuti da su među poklonjenim umjetničkim djelima obitelji Jeren-Beus poznata imena iz svijeta hrvatskih umjetnika kao što su Ivan Lacković Croata, Vanja Radauš, Mladen Veža, Ivan Meštrović i Vera Reiser.
Umjetnička zbirka značajan je i vrijedan dio bogatog fundusa Gradskog muzeja Senj.