NOĆ MUZEJA 2024.

NA POZIV
HRVATSKOG MUZEJSKOG DRUŠTVA
GRADSKI MUZEJ SENJ
ORGANIZIRA

19. NOĆ MUZEJA

26. SIJEČNJA 2024.
(petak, od 18,00 do 01,00 sat)

na temu

MUZEJI I NOVA PUBLIKA

i
priređuje izložbu


Pozivamo Vas da nam se pridružite
u Gradskom muzeju Senj
u petak, 26. siječnja 2024. godine
od 18,00 do 01,00 sat poslije ponoći.

 

Gradski muzej Senj izložbom Numizmatička zbirka Gradskog muzeja Senj uključio se u 19.  manifestaciju Noć muzeja koja se održava 26. siječnja 2024., a koju na nacionalnoj razini organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim kulturnim institucijama na temu Muzeji i nova publika. U tom se smislu želi u vremenu traženja novih generacija vidjeti utjecaj muzeja u stvaranju nove publike i njihovih stavova o globalnim temama čovječanstva, važnih i za opstojnost i održivi razvoj  lokalnih  zajednica. Također, želi se provjeriti koliki je njihov interes za inovativnim i kreativnim muzejskim  sadržajima, u kojima će i sami  sudjelovati.

Uključivanjem u ovogodišnju Noć muzeja Gradski muzej Senj želi javnosti predstaviti Numizmatičku zbirku. Numizmatika (grč. nomismakovanica) je pomoćna povijesna i arheološka disciplina koja proučava nastanak, izradbu, razvoj i uporabu novca. Osim kovanoga novca u numizmatiku ubrajamo različite medalje, odličja, plakete, značke, žetone te papirnati novac i sl. Numizmatiku dijelimo na antičku, srednjovjekovnu, novovjekovnu i suvremenu. Numizmatička građa koristi se kao izvor za političku i ekonomsku povijest, također i epigrafsku kronologiju, jezikoslovlje, heraldiku te povijest umjetnosti, zbog čega je postala važna znanstvena grana, koja je utemeljena 18. stoljeću.

Povijest Numizmatičke zbirke Senja seže iz vremena osnutka muzeja. U njoj su se slijedom godina postupno profilirale pojedine numizmatičke zasebne kronološke i tematske cjeline. Zbirka sadrži novac iz raznih povijesnih razdoblja, od kojih najveći dio čini kovani, a manji papirnati novac, medalje i značke. Novac je skupljan raznim načinima, najčešće arheološkim istraživanjima na brojnim lokalitetima u gradu Senju i okolici, potom darovima pojedinaca i otkupima.

U sakupljenoj građi nalazimo izvorna svjedočanstva o etničkim, teritorijalnim, društveno-gospodarskim, upravno-administrativnim i političkim pojavama i promjenama na prostorima Senja i okolice, također i civilizacijskim dosezima na ovim prostorima. Brojni su arheološki lokaliteti na području Senja i okolice, kao što su: Mala vrata, vrt Olivieri (kasnije DIP), Čopićevo naselje – Varoš – Dolac, brdo Nehaj, područje kod dječjeg vrtića na prostoru Štele te trg Cimiter.

Numizmatička zbirka sadrži sljedeće podzbirke: antički novac (grčki, rimski), srednjovjekovni novac (Akvileja, Venecija,  Europa), novovjekovni kovani novac (Hrvatska, Jugoslavija, europske zemlje, izvaneuropske zemlje), papirnati novac (Habsburška Monarhija, Austro-Ugarska, Kraljevina SHS, Jugoslavija, Europa, izvaneuropske zemlje), medalje (Austro-Ugarska, Jugoslavija, Hrvatska, Senj, izvaneuropske zemlje), ordene (Austro-Ugarska), značke (Hrvatska, Senj) i svetačke medalje (Europa).

Numizmatička zbirka, kao i svaka koja čini naš Muzej, značajna je i za Muzej i za grad Senj jer su kulturna baština i nasljeđe neizmjerna vrijednost koja se odnosi i na našu prošlost i na našu budućnost.

Zahvaljujemo na suradnji Eko-info studiju, g. Csabi Pinteru, koji je zaslužan za oblikovanje i pripremu panoa za tisak i recenzentici dr. sc. Hermine Göricke Lukić, kao i svima koji su doprinijeli realizaciji ove izložbe, posebno djelatnicima Gradskog muzeja Senj koji su uložili veliki trud da ova izložba bude postavljena i predstavljena senjskoj i hrvatskoj javnosti u Noći muzeja 2024. godine.

Nakon predstavljanja i razgledavanja  tematske izložbe, posjetitelje u Noći muzeja pozivamo na besplatno razgledavanje ostalih muzejskih zbirki – izložaba uz mogućnost stručnog vodstva. Gradski muzej Senj te večeri organizira i druženje uz čaj, kuhano vino, sokove i domaće frite od 18,00 do 01,00 sat poslije ponoći.

Priredila: Blaženka Ljubović, prof.

 

>> Preuzmi pozivnicu (pdf)

VESPAZIJAN (69. – 79.) dupondij, bronca, težina = 14,22 g, promjer = 27,5 mm inv. br. NZ-7 Nalazište: Senj, Štela, 1958.

RIMSKI CARSKI NOVAC
VESPAZIJAN (69. – 79.)
dupondij, bronca, težina = 14,22 g, promjer = 27,5 mm
inv. br. NZ-7
Nalazište: Senj, Štela, 1958.

VESPAZIJAN (69. – 79.) dupondij, bronca, težina = 14,22 g, promjer = 27,5 mm inv. br. NZ-7 Nalazište: Senj, Štela, 1958.

SREDNJOVJEKOVNI NOVAC
VENECIJA
ANTONIO VENIER, 1382. – 1400.

14. – 15. st., groš, bronca, težina = 1,34 g,
promjer = 19 mm, inv. br. NZ-368
Nalazište: Lukovo kraj Senja

RIMSKO NJEMAČKO CARSTVO
Leopold I. (1657. – 1705.)
15 kreuzera, 1663.
srebro, težina = 6,8 g, promjer = 30 mm, inv. br. NZ-95

AUSTRO-UGARSKA (1867. – 1918.)
50 kruna, 1914.
prežigosana (nostrificirana), Senjska štedionica
dim. 160 x 100 mm, plavi, crveni tisak, inv. br. NZ-281

JUBILARNI NOVAC, MEDALJE I ZNAČKE GRADA SENJA

500. obljetnica tiskanja
Senjskog glagoljskog misala,
5 kuna 1994., jubilarni novac,
prigodno kovanje
autor Damir Mataušić,
promjer = 26,5 mm,
legura bakar, nikl, cink
inv. br. 518

Ustav Grada Senja 1872.
s grbom Grada Senja
medalja s ušicom,
promjer = 40 mm, kositar
inv. br. NZ-438

NZ-502

Hrvatsko obrtničko radničko društvo
Uskok u Senju, 19. st.
dim. 40 x 30,5 mm,
značka s iglom, bronca, emajl
inv. br. NZ-502