NOĆ MUZEJA 2019., 1. veljače 2019. godine, od 18.00 do 01.00 sati

NOĆ MUZEJA 2019., 1. veljače 2019. godine, od 18.00 do 01.00 sati

GRADSKI MUZEJ SENJ U
AKCIJI HRVATSKOG MUZEJSKOG DRUŠTVA
NOĆ MUZEJA 2019.

priređuje izložbu

Noviteti u fundusu Umjetničke zbirke Gradskog muzeja Senj
(Donacija umjetnina Josipa Cmroka, hrvatskoga kipara i sestara Tatjane Jeren – Beus i Ive Beus)

Gradski muzej Senj (GMS) uključio se u četrnaestu manifestaciju Noć muzeja 2019. koja se održava 1. veljače 2019. godine, a koju na nacionalnoj razini organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim kulturnim institucijama na temu Muzeji – inovacije i digitalna budućnost.

Uključenjem u ovogodišnju Noć muzeja GMS želi javnosti predstaviti muzejsku izložbu na temu Noviteti u fundusu Umjetničke zbirke Gradskog muzeja Senj, u sklopu koje predstavlja vrijedno stvaralaštvo poznatoga hrvatskog kipara i keramičara Josipa Cmroka (donacija senjske obitelji Debelić) te donaciju umjetnina obitelji Jeren-Beus iz Zagreba, koja je Muzeju darovala umjetničke slike, skulpture i knjige iz obiteljskog fundusa. Muzej je zahvalan obiteljima Debelić i Jeren-Beus (sestrama Tatjani i Ivi koje imaju senjske korijene) na ovoj velikoj i plemenitoj gesti što su odlučili vrijedne umjetničke predmete iz obiteljske zbirke pokloniti GMS-u i tako obogatiti muzejski fundus tj. postav Umjetničke zbirke. Manifestacija Noć muzeja 2019. idealna je i odlična prilika da se javnosti putem izložbe i modernih načina komunikacije predstave ove plemenite obitelji-donatore (Debelić i Jeren-Beus) i tako im se iskaže velika zahvalnost.

Među poklonjenim djelima Josipa Cmroka su brojna kiparska, keramička i slikarska djela, kojima je predstavljena domaća folkloristika, mitovi, legende, narodni običaji, simboli, znakovi, plesači i svirači, sljubljeni ženski likovi, pijevci, klauni i harlekini te znakovi glagoljice, često korišteni u njegovom keramičarsko-slikarskom segmentu opusa. Tu su i brojni oslici keramičkih predmeta – tanjura, vaza, ploča, zdjela, svijećnjaka.

Među poklonjenim umjetničkim djelima obitelji Jeren-Beus su poznata imena iz svijeta hrvatskih umjetnika kao što su: Ivan Lacković Croata, Vanja Radauš, Mladen Veža, Ivan Meštrović i Vera Reiser.
Gradski muzej Senj zahvaljuje na suradnji svima koji su doprinijeli realizaciji ove izložbe, a posebno obiteljima Debelić i Jeren-Beus na ovoj velikoj odluci da vrijedne umjetnine iz obiteljske zbirke poklone GMS-u i tako obogate Umjetničku zbirku Gradskog muzeja Senj.

Nakon predstavljanja i razgledavanja tematske izložbe posjetitelji u Noći muzeja mogu razgledati i ostale muzejske zbirke – izložbe. U glazbenom dijelu večeri nastupit će VIS Bonaca. GMS te večeri organizira besplatno razgledanje stalnih postava, uz stručno vodstvo muzejskih kustosa te druženje uz čaj, kuhano vino, sokove i domaće frite od 18,00 do 01,00 sat poslije ponoći.